Aug 4, 2010

hamba...

Hamparan kehidupan ini semakin lama semakin pudar warnanya

suara-suara gema islam makin kendur bunyinya

langkah-langkah yang pantas menebarkan nur Ilahi, makin perlahan geraknya

jiwa pejuang kini bagaikan bunga, kembang mekar bila musimnya tapi layu dan kering bila bukan masanya

"kenapa aku sekarang rasa macam lemah semangat je..datang je musibah rasa terus nak menyerah.."


saya diam berfikir, melihat sekilas wajah kusamnya..teman ni dulunya sorang yang aktif di pentas dakwah, tapi kebelakang ini kelihatan lesu, murung dan lemah. keluhan demi keluhan lahir dari mulutnya. melihatnya begitu membuat saya mula menilik diri sendiri..dua rasa bertemu satu


"tak tau la ape nak jadi ngan aku ni..rasa macam terlalu bosan dengan apa yang aku lalui sekarang..bosan, bosan dan bosan!"


wajah teman berkerut meluahkan rasa dan aku masih berdiam diri mencari ayat yang mungkin boleh mengubat jiwanya.


"kita ni manusia..wajarlah kalau rasa macam tu.."


saya bersuara perlahan mengajak dia untuk sama-sama mengawal perasaan. jauh kami termenung petang itu, cuba menghayati suasana.


"manusia ni Allah cipta dengan adanya akal, hati dan nafsu.. kita bukannya malaikat yang constant je tahap imannya, bukan juga para anbiya' yang setiap detik meningkatnya iman mereka.. kita ni manusia.. manusia biasa, yang sangat2 lemah..."


itu jawapan umum, sesiapa pun boleh menjawabnya


"takkan tu je jawapam kau..."


teman kembali bersuara. mengharapkan jawapan yang lebih dari saya. saya menarik nafas dalam2. mungkin persolannya kelihatan simple, namun saya rasa tidak mampu menjawabnya, kerana kami mungkin dalam situasi yang sama.. masing2 mengharapkan jawapan sakti yang boleh mengubat jiwa.. tiba2 satu suara menyapa kami


" dalam diri kita ni acik..ada roh.. Roh akan ditewaskan oleh nafsu andai akal dan hati letaknya di no 2 atau ke bawah"


" acik..cari balik matlamat hidup acik. Gilap semula semangat acik..."


rasa bagai diketuk apabila mendengar suara itu.. saya mula berfikir dan mencari jawapannya


"hati kita ni akan sentiasa berbolak-balik. diri seorang manusia dihiasi pelbagai adunan perasaan. ada masa gembira, sedih, kecewa, naik dan jatuh... kenapa kita rasa semua ni?? sebab kita ni hanya seorang hamba.... hamba kan bersifat lemah, tertindas, takut, terkawal... adakalanya gembira walaupaun tidak lama. mungkin kita bukan hamba kepada sesiapa tapi hakikat hamba kepada sang Pencpta tidak boleh dinafikan..."


saya merenung kembali pada dirinya. mengharapkan sedikit respon darinya, namun dia memilih untuk mendengar dari berbicara. saya memeluk bahu teman, dengan harapan dapat mengalirkan semangat buatnya


" manusia yang hidup tanpa rasa hamba akan binasa lebih hina dari seorang 'hamba' kelak..bergembiralah kerana kita masih diberi peluang merasai jiwa seorang hamba yang sentiasa rasa lemah ni.. Allah tu Maha Adil dengan memberi kita perasaan yang pelbagai ni.. Dia ubati perasaan kita dengan perasaan,"


"ubati perasaan dengan perasaan..maksudnya?"


saya tersenyum melihat reaksinya..sekurang2nya teman masih mendengar bicara saya


"aku yakin kau pernah gembira sebelum ni, ketawa samapai tak ingat dunia.."


teman tersengih menayang giginya sambil mengangguk perlahan kepalanya...


"dan hari ni kau rasa lost, putus semangat..sedih.."


teman mengangguk kepalanya lebih semangat dari tadi. tanpa menunggu respon selanjutnya, saya menyambung bicara..


"kau tahu..saat kita gembira dan ketawa tak ingat dunia tu, ada hamba Allah yang lain sedang berduka menanggung derita, tapi mata kita terhijab untuk melihat siapa hamba tu. namun, Allah membuka hijab hati kita dengan mendatangkan perasaan sayu, sedih, resah dan gelisah seperti kau sekarang ni...sebagai petanda Allah mahu hambanya saling merasai apa yang dialami oleh hamba yang lain walaupun situasi dan masalahnya berbeza. sampaikan kadang2 kita tak tahu punca kita rasa macam tu, macam ni...


jadi, saat kita gembira, ingatlah kembali yang kita pernah berduka.. saat kita bersedih dan kecewa, beringat2lah yang kita pernah gembira. supaya perasaan kita hidup dengan seimbang dan kita takkan mudah mengeluh dan putus asa"


teman jauh termenung. tak tahulah saya apa yang bermain di fikirannya, namun ada riak kelegaan di wajahnya. mungkin itu sahaja yang mampu saya kongsikan, sekadar pandangan akal yang dhoif. selebihnya saya yakin teman itu mampu mencari jawapannya sendiri.


"sesungguhnya orang2 yang bertakwa, apabila mereka disentuh oleh sesuatu imbasan hasutan syaitan, mereka ingat (kepada ajaran Allah) maka dengan itu mereka nampak (jalan yang benar)"


teman tiba-tiba bersuara, menyebut mafhum firman Allah dari surah Al-Anfal ayat yang ke 201. dia menunduk, merenung menembusi lantai yang ditenungnya.. dan buat kesekian kalinya, teman bersuara lagi


"mungkin aku belum cukup bertakwa lagi.. ah, bukan.. aku memang bukan hamba yang beetakwa lagi. sebab tu aku tak jumpa jalan keluar dari masalah aku ni..Astaghfirullah! ampun Ya Allah!"


saya tersenyum hambar..mengakui kata2nya yang tekena pada batang hidung sendiri. itulah punca, dan ayatnya Allah la pemberi jawapan pada kami... dan kami sama-sama mula berfikir dan mengislah diri, mencari diri hamba yang hilang dalam diri.. doakan moga Allah menemuai jalan kepada kami..ameennn


cetusan dialog diri pada diri

No comments: