Nov 20, 2010

MAI BLAJA RECYCLE!!


SALAM SEMUA!

insyaallah, saya nak kongsi ckit cara2 nak menjimatkan cost dan mengguna semula barangan yang terbiar atau tak digunakan lagi. Moga2 kita dapat mencapai wawasan 2020 yakni AVOID ANY POLUTION! Wallahua`alam betul ke x...

ok! lets do it...

1) FIRST, sediakan sebarang kain yang tak digunakan lagi..
Di sini, sukacita saya mengambil lebihan jubah semester(IRSYAD) kami...



*lipat dua kain tuu dan gunting bentuk segi 4 sama sisi.


2) SECOND, jahit tepi kain tuu dengan menggunakan jarum dan benang. Sesiapa yang ada mesin jahit kat rumah, bolehlah guna mesin jahit. Tapi saya guna tangan jela...




*maka, jahitlah dengan penuh kesopanan dan hati yang ikhlas dicampuri dengan kasih sayang yang melimpah ruah...Moga2 benang tak tersimpul dek hati yang bersih. Jangan lupa mulakan dengan bismillah

*jahitlah dengan jahitan pape pun, tak kisah ye..sebab saya sendiri tak tau jenis jahitan ape yang saya gunakan. MAKA! JADILAH BEGINI..



3) THIRD! carilah sebarang tali kecuali tali rafia dan tali 'main tarik tali'.. APA YANG PENTING.. tali itu sesuai untuk digandingkan dengan beg kecil di atas...
MAKA, saya telah memilih tali seluar trak yang dah lama and unuse anymore



*masukkan tali ini ke dalam ruang yang telah dijahit khas. Rujuk gambar





Alhamdulillah, maka siaplah sudah beg kecilku. Bolehlah sedare-sedari cuba buat sendiri.. kalu tak faham bolehlah tanya orang2 yang di sekeliling yang tahu.
Fungsi beg ni banyak, antaranya

i) letak handphone
ii)letak mp3,mp4 etc
iii)fikirlah sendiri apa lagi yang kamu nak ltk, asalkan sizenya kecil.


4)FINALLY, bolehlah gunakannya di mana kamu berada, bila kamu nak..everythg is up 2 you!




Sedikit tips, kamu bleh tambah apa2 hiasan sbg contoh..bedge, keronsang, boleh juga buat sulaman ataupun jahitan butang dan labuci.

PERINGATAN, ini semua barangan terbuang, kamu blh dapatkan barang2 yang lebih cantik di pasaran.. Tapi, ini adalah cara utk megguna pakai semula benda2 yang kamu rasa ada peluang utk dimodify.

Sekian sahaja perkongsian dari saya, moga2 blh dapat manfaatlah walaupun sedikit.
well, Terima kasih banyak kepada pembantu saya.. Najmulhuda dan Ainul Marjiyyah(model) kerana sudi bersusah payah utk tolong saya... semoga Allah membalas jasa baik korang.. Ameen

wasalam...



4 comments:

ilmi_alfauzani said...

slm..wah achik..kreatifnye..lpas nie bolehlah tolong buatkan utk ayong..=)

adilawie said...

wslm..insyaAllah2..heheh.

miki rokujochigusa said...

hahahaha...besarnya model..pandai tul dia brgaya..nmpk cerdik je..ni mcm nk suh ak wat beg sdiri je nih..haha..

adilawie said...

tgklah adik sape miki...